Diskuze k recenzi: Barberyová, Muriel - S elegancí ježka

Více informací k této knize najdete v detailu
Recenzi této knihy najdete zde
Jméno:
Email:
Nadpis:
Text:
Odeslat
Kitty (ako inak :-)   [27.05.2012]
Ku knihe som sa dostala až teraz (2012) a bohužiaľ som ju začala čítať tesne po vynikajúcom britskom románe Solar od Iana McEvana. Obávam sa, že tým pádom vo mne kniha S elegancí ježka vzbudila ešte vačší odpor. Je to vobec jeden z najhorších súčasných románov, ktoré som čítala, plný klišé, ťažkopádnych slovných obratov, povrchne vykreslených postáv, ktoré neprekračujú úroveň karikatúr. Absolútne prvoplánové a čiernobiele delenie sveta na pár skvelých, inteligentných a spravodlivých (ktorí ovšem napríklad kľudne čítajú listy adresované iným osobám) a zvyšok povrchného a zlého sveta, ktorý im nerozumie.
Ak je pani domovníčka tak mimoriadne inteligentá, mala by si uvedomiť, že hlavnou vlastnosťou človeka s vysokým intelektom by mala byť pokora k ostatným.
Jej večné skryté zosmiešňovanie inteligencie a charakteru majiteľov luxusných bytov ju však skor ukazuje ako všetečnú a totálne zakomplexovanú chuderu.
Proste nie príliš vydarená červená knihovna, ktorá sa chce pomocou filozofických vsuviek hrať na niečo viac.
Dávam 4-
BoboKing   [28.05.2012]
Tak to já četl obě, i Solar i S elegancí, ale obě u mne mají jedničku.
zuzu   [23.08.2012]
Hmm, jak tak čtu váš příspěvek, hodnotíte zřejmě jinou knihu! Buď jste ji nečetla, nebo vůbec nepochopila :)
Gina   [11.08.2011]
Přečetla jsem jí asi před dvěma měsíci a byla to druhá kniha, která mě rozbrečela.. Je to nádherné, ale musím se přeznat, že některé filosofické pasáže mě trochu nudily :(
bookcase   [30.01.2010]
Dnes ráno jsem dočetla, nádhera. Nemohla jsem se odtrhnout.
BoboKing   [01.02.2010]
Tak v tom případě doporučuji i její loňskou knihu "Pochoutka". Jestli se líbil Ježek, tak toto nemůže zklamat.
Jane   [10.08.2011]
Pochoutka
Tak bohužel, zatímco S elegancí ježka už jsem přečetla 2x, Pochoutka mě zklamala. Nedokázala jsem tu knížku ani dočíst :o(
dana   [12.08.2011]
Musím souhlasit,S elegancí ježka moc pěkné,druhá už tolik ne.A filozofické pasáže mě nenudily vůbec,mám ráda,když se dozvím při četbě beletrie i něco nového,co jsem třeba nevěděla...
BoboKing   [13.08.2011]
Líbili se mi obě knihy. Ob mi připadaly originální, velmi dobře napsané, s úžasnými myšlenkami.
zdena   [24.02.2012]
mam stejný názor.Pochoutka už nešla!
Karol   [28.12.2009]
je to fakt skvělá knížka, bylo tam"pár" slov, kterým jsem nerozuměla, ale jinak geniální, na konci dojemný..chystám se na tu její první - Pochoutka:-)
Bloncka94   [24.11.2009]
OXID
Našla jsem E-shop pro obchodování na internetu s možností stažení české verze zdarma na stránkách OXID eShop. Snadná instalace s otevřeným zdrojovým kódem http://www.oxid-eshop.cz/vlastnosti-community-edition-d305/ :)
Yoker   [10.10.2009]
Nic moc. Hodnotim 3.
V teto spolecnosti, ktera je v naprostem rozkladu, ale asi nemuze vzniknout neco lepsiho.

Obe postavy, ktere maji na to, aby se aktivne ucastnily snah za lepsi, krasnejsi, lidstejsi a spravedlivejsi spolecnost, zoufale plavou ze vsech sil v zumpe, protoze hrozi, ze se v ni kazdou chvili utopi: Paloma je obklopena zvanenim a nesmyslnym chovanim spoluzaku a clenu rodiny, Renee je zalezla ve sve koji a jejimi stezejnimi ukoly je vynaseni odpadku a cisteni rohozek. To prostredi je tak hrozne, ze ony ani normalni zivot zit nemohou, a tak se obraci aspon ke kniham.

Jak je to cele strasne a bezvychodne, dobre vystihuje napr. rozhovor na str. 235:
...
Paloma: Je videt, povida mi, ze jste hodne inteligentni.
(Jsem zmatena a nedokazu nic rict.)
Paloma: Nasla jste si dobrou skrys.

Misto, aby se ucastnily zivota spolecnosti, se musi se svymi myslenkami skryvat ! To uz je opravdu konec!
tamara   [28.12.2009]
A divíte se, že se se svými myšlenkami (či vzděláním) musí skrývat?! Jedna máloletá, druhá domovnice, tedy společensky nic moc. A ono je rozdíl, zda je někdo vzdělaný, nebo "školovaný". Náhled i naší společnosti na některé lidi či profese bývá velice zjednodušen. Prostě se konstatuje, že ten a ten prostě musí být blbý - a běda, je-li tomu jinak. -Vlastní zkušenost.
Yoker   [29.12.2009]
Nedivim se. Rikam prece, ze tahle spolecnost je strasna.
Jste prilis mlada. Kdybyste zazila 60. leta, tohle byste nenapsala. Tehdy bylo zcela samozrejme, ze se k umeni (a v 68 i k ostatnimu) mohl vyjadrovat KDOKOLI. A tak jste si klidne mohla v Literarnich novinach (nebo jinde) precist treba takovyto dopis od ctenare:

"Mila redakce, s vasi zapornou kritikou na sbirku basni XXX nesouhlasim. Me se libily, a vzdy kdyz jdu v 5 rano pres pole na sichtu do vapenky, tak si na ne vzpomenu, protoze mi pripominaji celou tu atmosferu, ktera tady rano panuje."

Nikdo se nad tim nepozastavoval. Ten delnik mohl byt chyrejsi, nez vetsina soucasnych vysokoskolaku, ale take nemusel. To ale nebylo podstatne: podstatne bylo, ze se mohl vyjadrit. V normalni spolecnosti mate pravo se vyjadrit - a v demokraticke by se k vasemu nazoru melo i prihlizet. Francie ani CR nejsou normalni spolecnosti - a o demokracii uz vubec nelze hovorit.

(Jeste mam rozepsanou odpoved u toho Viewega, ale jeste si to musim promyslet.)
Šárka   [08.03.2009]
Skvělá kniha. Přečetla jsem ji jedním dechem. :-)
Jana   [08.03.2009]
Naprostý souhlas!!!
skalka   [08.03.2009]
Práve som ju dočítala. Popravde som na začiatku knihy nechápala nadšenie ostatných. Potom sa to však príjemne rozvinulo a skončila som čítanie naozaj príjemne prekvapená.
veronika   [07.08.2009]
zajimave podana filosofie od Recka az po dnesek, nicmene skoda, ze Burberyova sklouka na konci ke klise a lacinymu vzyvani zivota!! Pokazilo mi to celkovy dojem z knihy.
bookcase   [01.02.2010]
Já myslím, že by se tam ani jiný konec nehodil ;-)
boboking   [23.02.2009]
V pátek jsem narazil teprve na prvního čtenáře, který tu knihu nedočetl.
ludmila   [23.02.2009]
ke knize s elegancí ježka
ještě že se knihy píší převážně pro lidi a ne pro kritiky a tak je kniha prima čtení
Liška   [15.01.2009]
jo jo pěkné čtení i vtipné ,ale člověk aby měl u toho i slovník.
zdena   [24.02.2012]
právě v tom je nádhera téhle khihy.!

Bookmark and Share
Knihovnice.cz je na sociálce... ne na úřadu, ale na sociálních sítích. Přidejte se k nám na Facebooku a Twitteru.

Facebook Knihovnice.cz Twitter Knihovnice.cz
Chcete zde
inzerovat?
Napište si o ceník
na adresu
Aktuálně Vám nabízíme
1064 recenzí
  (1012 ohodnocených)
1091 knih
  (963 ohodnocených)
a celkem 31175 čtenářských hodnocení
články pro RSS
Přidej na Seznam

PageRank ukazatel
R e k l a m a
Zde může být Vaše reklama. Kontakt: reklama@knihovnice.cz
R e k l a m a
Starší kusy
(1) Russka
"...aby se s Ruskem pohnulo, je třeba pohnout jeho srdcem. Srdcem, ne rozumem. Inspirace, chápavost, touha, energie, to vše vychází ze srdce. Naše chápání svatosti, skutečné spravedlnosti a ...
(2) Koukám a co nevidím
(3) Estetická lasička
Knihovnice.cz podporuje
Rosteme s knihou
Vydavatelství audio knih
Celé Česko čte dětem
Spřátelené weby
© 2004-2021 Alžběta Červená, Radek Červený, Václav Čermák. Všechna práva vyhrazena.
Publikování nebo šíření obsahu Knihovnice.cz je bez našeho výslovného souhlasu zakázáno.


TOPlist
Knižní startér - dejte šanci talentovaným autorům a zajímavým projektům