Diskuze k recenzi: Coelho, Paulo - Alchymista

Více informací k této knize najdete v detailu
Recenzi této knihy najdete zde
nigtlybird   [09.07.2010]
Mea culpa
Mnohokrát se omlouvám, když jsem zjistil, kolikrát se můj příspěvek objevil v diskuzi, zhrozil jsem se a čekal jsem reakci až úděsnou. Jak se to mohlo podařit, naprosto netuším. Je to jev, který označuji jako "vzpoura stroje", nebyla to naprosto snaha zdůraznit svůj názor. Anebo to bylo znamení - o těch už tady byla řeč, je otázka jaké ovšem a jsou jen dvě možnosti (+ , -). K jejich hodnocení se necítil být kvalifikován a už vůbec ne kompetentní. Takže ještě jednou, omlouvám se.
Lenka   [18.07.2010]
alchymista
podle mě je knížka dobrá, je čtivá a každý si v ní může najít něco svého a taky nemusí:-) částečně souhlasím s "nightbirdem", že když člověk něco chce, musí zapracovat hlavně sám za sebe.. "Vesmír" mu samozřejmě pomoci může..
S.   [18.07.2010]
Opakované vkládání diskusních příspěvků je na NĚKTERÝCH webových stránkách způsobena tím,že člověk opakovaně (v očekávání třeba právě té okamžité a bouřlivé reakce ostatních :-)) aktualizuje obsah stránky (třeba pomocí F5 v Ie nebo Ctrl+R v Mozilla Firefoxu).
Jestli je tomu tak i na těchto stránkách nevím a rozhodně to nemíním experimentálně ověřovat:-)

Co se Alchymisty týče, myslím, že hodně záleží na tom, kolik jiných Coelhových knih před ním člověk četl.
S.
nightlybird   [08.07.2010]
Alchymista je vskutku alchymista!
Nedalo mi to a knihu, kolem níž a jejího autora je taková mediální masáž jsem si přečetl. Za normálních okolností bych se k ní nevyjadřoval, narazil jsem ale při svém poletování noční sítí na řadu uchvácených reakcí především mladých lidí a to mne tak trochu postrčilo. To, že je kniha psána jednoduše, krátkými větami, jednoduchým jazykem, pohádkovou formou ukazuje jasně na cílovou skupinu, které byla určena. Pokud jde o obsah - je to mišmaš různých myšlenek z různých filozofických směrů a různých náboženství, který autor namíchal jako alchymista a to bezesporu úspěšně, protože mu z toho vznikl vskutku "kámen mudrců".
Když ale čtu věty typu "když si něco budete opravdu přát, celý vesmír se spojí, aby vám pomohl", musím zařvat: "Celému vesmíru jste u prdele, pokud něco chceš, musíš pořádně zabrat, palicí nebo pazourama, a něco pro obětovat, jinak budeš mít kulový, moulo !!!".
Přítomné dámy prominou, můj slovník je nevalný, čtu právě Joycova Odyssea a to fakticky jednoho poznamená.
nightlybird   [08.07.2010]
Alchymista je vskutku alchymista!
Nedalo mi to a knihu, kolem níž a jejího autora je taková mediální masáž jsem si přečetl. Za normálních okolností bych se k ní nevyjadřoval, narazil jsem ale při svém poletování noční sítí na řadu uchvácených reakcí především mladých lidí a to mne tak trochu postrčilo. To, že je kniha psána jednoduše, krátkými větami, jednoduchým jazykem, pohádkovou formou ukazuje jasně na cílovou skupinu, které byla určena. Pokud jde o obsah - je to mišmaš různých myšlenek z různých filozofických směrů a různých náboženství, který autor namíchal jako alchymista a to bezesporu úspěšně, protože mu z toho vznikl vskutku "kámen mudrců".
Když ale čtu věty typu "když si něco budete opravdu přát, celý vesmír se spojí, aby vám pomohl", musím zařvat: "Celému vesmíru jste u prdele, pokud něco chceš, musíš pořádně zabrat, palicí nebo pazourama, a něco pro obětovat, jinak budeš mít kulový, moulo !!!".
Přítomné dámy prominou, můj slovník je nevalný, čtu právě Joycova Odyssea a to fakticky jednoho poznamená.
nightlybird   [08.07.2010]
Alchymista je vskutku alchymista!
Nedalo mi to a knihu, kolem níž a jejího autora je taková mediální masáž jsem si přečetl. Za normálních okolností bych se k ní nevyjadřoval, narazil jsem ale při svém poletování noční sítí na řadu uchvácených reakcí především mladých lidí a to mne tak trochu postrčilo. To, že je kniha psána jednoduše, krátkými větami, jednoduchým jazykem, pohádkovou formou ukazuje jasně na cílovou skupinu, které byla určena. Pokud jde o obsah - je to mišmaš různých myšlenek z různých filozofických směrů a různých náboženství, který autor namíchal jako alchymista a to bezesporu úspěšně, protože mu z toho vznikl vskutku "kámen mudrců".
Když ale čtu věty typu "když si něco budete opravdu přát, celý vesmír se spojí, aby vám pomohl", musím zařvat: "Celému vesmíru jste u prdele, pokud něco chceš, musíš pořádně zabrat, palicí nebo pazourama, a něco pro obětovat, jinak budeš mít kulový, moulo !!!".
Přítomné dámy prominou, můj slovník je nevalný, čtu právě Joycova Odyssea a to fakticky jednoho poznamená.
nightlybird   [08.07.2010]
Alchymista je vskutku alchymista!
Nedalo mi to a knihu, kolem níž a jejího autora je taková mediální masáž jsem si přečetl. Za normálních okolností bych se k ní nevyjadřoval, narazil jsem ale při svém poletování noční sítí na řadu uchvácených reakcí především mladých lidí a to mne tak trochu postrčilo. To, že je kniha psána jednoduše, krátkými větami, jednoduchým jazykem, pohádkovou formou ukazuje jasně na cílovou skupinu, které byla určena. Pokud jde o obsah - je to mišmaš různých myšlenek z různých filozofických směrů a různých náboženství, který autor namíchal jako alchymista a to bezesporu úspěšně, protože mu z toho vznikl vskutku "kámen mudrců".
Když ale čtu věty typu "když si něco budete opravdu přát, celý vesmír se spojí, aby vám pomohl", musím zařvat: "Celému vesmíru jste u prdele, pokud něco chceš, musíš pořádně zabrat, palicí nebo pazourama, a něco pro obětovat, jinak budeš mít kulový, moulo !!!".
Přítomné dámy prominou, můj slovník je nevalný, čtu právě Joycova Odyssea a to fakticky jednoho poznamená.
nightlybird   [08.07.2010]
Alchymista je vskutku alchymista!
Nedalo mi to a knihu, kolem níž a jejího autora je taková mediální masáž jsem si přečetl. Za normálních okolností bych se k ní nevyjadřoval, narazil jsem ale při svém poletování noční sítí na řadu uchvácených reakcí především mladých lidí a to mne tak trochu postrčilo. To, že je kniha psána jednoduše, krátkými větami, jednoduchým jazykem, pohádkovou formou ukazuje jasně na cílovou skupinu, které byla určena. Pokud jde o obsah - je to mišmaš různých myšlenek z různých filozofických směrů a různých náboženství, který autor namíchal jako alchymista a to bezesporu úspěšně, protože mu z toho vznikl vskutku "kámen mudrců".
Když ale čtu věty typu "když si něco budete opravdu přát, celý vesmír se spojí, aby vám pomohl", musím zařvat: "Celému vesmíru jste u prdele, pokud něco chceš, musíš pořádně zabrat, palicí nebo pazourama, a něco pro obětovat, jinak budeš mít kulový, moulo !!!".
Přítomné dámy prominou, můj slovník je nevalný, čtu právě Joycova Odyssea a to fakticky jednoho poznamená.
Viero   [09.06.2009]
kalkul
Místo tohohle kalkulu si raději přečtěte Citadelu od Exupéryho nebo Píseň pro Lyu od Martina, tam je všechna pravda.
ala   [10.06.2009]
souhlasím, nebo Malý princ...nebo každá kniha typu...Jak lépe využívat svůj život. Čtivá, ale v "praxi" nefungující.
pavla   [26.02.2009]
nekdo se vyjadruje pozitivne, nekdo opovrhuje...coelho kazdopadne napsal na takovym malym prostoru tolik, co mnoho lidi neobjevi za cely svuj zivot....nekdo ani objevit nechce, z toho duvodu nechape a opovrhuje...je to o zivotni filosofii...ne kazdej ma zajem o dalsi roviny byti, ne kazdej ceka od zivota vic...jeho skoda, ze si nenecha otevrit oci
sharick   [05.07.2008]
§*@*!?*
Domnívám se,že Alchymista je vyjímečná kniha,s bezpočtem myšlenek a nadčasových názoru...avšak, je patrná inspirace Malým princem.Alchymistu jsem přečetla za jediné odpoledne,ale ted ho ctu znovu a pozorněji,nebot za jedniné odpoledne člověk není schopen vztřebat všechny postřehy. Nechápu lidi,kteří vnucují ostatním své názory utvořené pouze z recenzí. Bezespotu je to knížka plná neočekávaných zvratů,hledání vlastní identity a uchování si vlastní integrity.To,že příběh je prezentován jako pohádka, celé knize dodává kouzlo. Zkrátka nádherná kniha,ovšem dění kolem ní,může připomínat zmedializovanou frašku.
simona   [19.06.2008]
coelho
jo a jeste at jste trochu obohaceni: "coelho" znamena v portugalstine kralika:)
simona   [19.06.2008]
coelho
No, moc prispevku jsem necetla a jsem tu vicemene z donuceni..delam seminarni praci na Paula Coelha. Cetla jsem 4 jeho knihy a nelibila se mi ani jedna. Prijdou mi vsechny na jedno brdo. Navic prijdou mi vsechny hrozne jednoduse napsany, ze clovek ani nema moznost nad necim zamyslet a videt v tom neco sveho. Zkuste si precist jiny brazilsky autory, rozhodne jsou lepsi nez Coaelho. Jedno se mu ale musi uznat, nevim, jakym zazrakem se dostal na prvni pricky prodejnosti.
někdo   [28.05.2007]
Je to docela dobrá knížka. :-)
Hanka   [19.03.2007]
Lenko, souhlasím s Tebou. Já Coelha hltala od prvního do posledního řádku a někde u Mágova deníku přestala. Četla jsem ale začátek nove Čarodějky a už teď vím, že Coelho zase nabral dech a tahle kniha bude stát za to!
Lenka   [19.03.2007]
Děkuji, už jsem si ji objednala.
Lenka   [19.03.2007]
Musím napsat, že již mnoho let čtu mimo jiné i literaturu duchovní a to i poměrně složitou. Na Alchymistovi se mi líbilo, že dokáže popsat hluboké pravdy naprosto jednoduchým způsobem. Takže já si jednoduchosti této knihy vážím a považuji ji za originální. Kniha nejen poučí, ale i pobaví. Vřele doporučuji. Bohužel nemám pocit, že všechna Coelhova díla mají tuto kvalitu.
Kája   [13.03.2007]
Alchymista má s pohádkou hodně společného, ale na pohádkách jsme všichni vyrůstali a oslovují nás dodnes. Coelhova poslední kniha Čarodějka z Portobella už nehledá osobní příběh, je o ženě, která ho znala, ale její okolí ji nepochopilo. Viz. http://cz.paulocoelhoblog.com/witch-of-portobello/
evka   [06.03.2007]
Alchymista je užasná kniha, je planá dobrodružství a hledání svého já. Myslím si, že myšlenky Paula Coelho ohledně hledání smyslu života jsou velice poučné.Myslím si, že člověk, který ještě nenašel smysl života, tak tuto knihu považuje za pohádku.
Merazim   [06.03.2007]
A jaký je tedy podle Vás smysl života?
martin   [06.05.2009]
evkin zmysle zivot su ocividne prachy... tak ako toho pastiera... lebo ist hladat prachy je podla knihy dolezitejsie ako so svojou laskou zit doma a robit to co cloveka bavi.
trapna kniha od cloveka, co nevie pisat a navyse ma uplne pomylene zivotne hodnoty.
skalka   [06.05.2009]
...a trápny komentár od človeka, ktorý nevie čítať medzi riadkami!
stein   [05.03.2007]
OK
me se ta knizka libila, je fakt, ze je to vazne jen pohadka, ale pri cteni mnou probihal takovy pocit vyssiho smyslu, ktery mi prinasi tu skvelou naladu a radost zit, casti jsem prestal cist a premyslel a ve finale jsem si rek ze to je krasny nahled na svet, vedet a delat to co je treba pro ziskani naseho pokladu :) neco jako 'Kam se podel muj syr' doporucuji urcite
Vašek   [07.07.2010]
Po přečtení Alchymisty jsem ihned doma vyhrabal knížku "Kam se poděl můj sýr" a znovu přečetl...je to velmi podobné a řekl bych navazující.
liamgal@seznam.cz   [08.02.2007]
Pro Lišku
Jako liška
liamgal@seznam.cz   [05.02.2007]
cizím peřím
Přátelé,
abyste byli trochu v obraze,kniha Alchymista je Coelhem opsaný příběh,pouze jím zdlouhavěji rozepsaný.Příběh je z knihy Tisíce a jedné noci,noc 351.Název je : Příběh dvou mužů,kteří měli den.Též otištěno v knize od J.L.Borgese - Obecné dějiny hanebnosti...
Kéž by mne někdo obdivoval za to,co jsem obšvih
liška   [07.02.2007]
NO TY SEŠ MOUDREJ :)
Merazim   [07.02.2007]
hmm. jenže ona je to pravda. Jedná se o Příběh muže bagdádského, který měl ve svém domě poklad. Viz Příběhy 1001 noci, díl 2., Odeon 1973 str. 459.
Petra   [08.02.2007]
Fimfárum
A stejný motiv zpracovává i Werich v jedné pohádce z Fimfára, myslím, že se jmenuje Splněný sen.
Michala   [08.02.2007]
nebo
také třeba Martin Buber v Chasidských vyprávěních...
pedro   [09.02.2007]
Souhlas
Zajímavé, mě už to kolikrát taky napadlo. Všechno - tedy skoro všechno už bylo napsáno. Taková tisíc a jedna noc by byla studnou nápadů pro všechny možné žánry. Jak píšeš, oprášit, dát tomu "novej kabátek"… a kolik dobrých příběhů leží zapomenutých v zaprášených regálech. Taková veliká Borgesova Babylnská knihovna.
http://www.yksi.org/tekst/ald/borges_bdb-cz.html
Anet   [11.06.2009]
A to sis nevšim...
A to sis nevšim, že to je napsané hned v úvodu knihy ? cituji-"Takřka pohádkové vyprávění o cestě španělského pastýře za zakopaným pokladem, VYCHÁZEJÍCÍ Z PŘÍBĚHU O SPOLEČNÉM SNU ZE SBÍRKY TISÍC A JEDNA NOC, je zároveň..."
Pokud máš jiné vydání, tak bys to měl vědět, že se za to autor nejspíš nestydí...
Tomas   [28.01.2007]
Skoda
Kazdy kdo tuto knihu odsoudil driv nez ji precetl udelal chybu, kazdy kdo ji precetl a odsoudil az pote dokazal, ze jeho zivot je prazdny nicim nenaplnujici(zije ve spatnem presvedceni) nebo marnotratne pozitkarsky. Rikam Vam vsem, v jednoduchosti je sila a prava krasa, zkuste o tom premyslet. Kdo precetl a pochopil nejspis je uz na ceste ke spokojenemu zivotu;)

PS: Proc lidi v dnesni dobe vsechno soudi? Proc lide uz nechteji prozivat krasu zivota? Umite se radovat? Odkud se vzala myslenka, cim slozitejsi, delsi, komplikovanejsi dilo tim lepsi?

Opravte me pokud se mylim: Hodnota knihy spociva v odkazu knihy a cim vic lidi tu knihu ma rado samo od sebe, ne jen proto, ze je na ni dobra recenze, tim vetsi knihou se stava. Samozrejme jeji obsah musi byt schopen pochopit kazdy ctenar(a pokud to v sobe clovek necha pusobit, tak si myslim, ze tim je Alchymista, Maly Princ, atd...)
merazim   [28.01.2007]
Právě jsi, příteli, odsoudil všechny, co měli na knihu jiný názor než ty. Chudáci požitkáři. "Proc lidi v dnesni dobe vsechno soudi?" :) Utváření vlastního názoru o všem, co mě v životě potká (co čtu, vidím, slyším, zažiju), je součástí vývoje osobnosti každého z nás. Bez toho bychom se příliš nelišili od zvířat, neboť bychom pouze žili, užívali krásu života, aniž bychom si toho všimli. I pojem krásy je vytvořen pomocí soudu a srovnání s ošklivým (nelibým). Bez toho by nevznikla ani tak jednoduchá literatura, jako je Alchymista. Mimochodem knihu jsem přečetl a nelíbila se mi. Takových příběhu (lepších a míň vtíravých) i s podobným "poselstvím" jsem četl již více. Zkus třeba Mista Zhouanga.
Tomas   [28.01.2007]
merazimovi
Jo to se mi povedlo ze:) ?
Hlavni ucel prispevku, ale bylo proc se nad sebou lidi nezamysli;) Dokazat ocenit, je vec, kterou disponuje kazdy clovek, tak proc tolik lidi tak rado kritizuje?
A jinak prave uzivanim si zivota se lisime od zvirat, protoze nam byla dana do vinku schopnost, a to svobodne rozhodnuti a uz je jedno jak jej pouzijes (spravne/spatne) bude to mit dopad pouze na nas zivot, ktery funguje jako VAHA, o to jsou zvirata ochuzena, takze si nemohou zpusobit nic zleho ani dobreho;)
Ale jinak diky za tip.
Tomas   [28.01.2007]
znameni
Jo a pokud jsi clovek pozorny, tak jsi jiste prisel na to, ze na svete znameni, ktera byla popsana v knize opravdu existuji, jen si je lide odvykli cist. Staci si vsimnout prvni veci a to ze pred destem leta hmyz nizko u zeme. Timto to zacina a pokracuje pres gesta a pohyby lidi, urazene zrcatko, povodne a uragany ve svete(jsou to jen vzkazy, aby si lide neco uvedomily a tim tak dostali moznost to napravit). koukej kolem sebe, ptej se proc a uvidis ze to funguje;) Ja to zkousim uz nejakou, jde to pomalu, ale jiste.
fruitfigka   [25.08.2007]
WoW!
Mooc krásně si to vylíčil a mně nezbývá než s tebou souhlasit. (;
Tereza Pálková   [21.01.2007]
Miluju složité kinhy kde nejde ani tak o příběh jako o podstatu knihy, už jsem strašně dlouho žádnou takovou nečetla možná že už jich moc není slyšela sem že je Alchymista dobrej, ale jak vidím tak asi spíš pro jednoduchého čtenáře, nevím poradďte jestli má cenu to číst, i když určitě sem už četla horší braky :-D tak asi si to přečtu a dám vědět svůj názor.:-P
Engeor   [05.01.2007]
Coelho stylistika je mizerná a navíc je to jen přepsaná pohádka z Tisíce a jedné noci. No a co? Samotná myšlenka je vpodstatě správná a navíc srozumitelná velké mase lidí. Kolik spisovatelů tohle dokázalo?
lea   [05.01.2007]
Koukám, že dost čtenářů tuto knihu kritizuje, ale myslím si, že je to pouze proto, že kniha je více o zamyšlení, než o čtení zdánlivě jednoduchého příběhu. Je o hlubším zamyšlení se nad činy svými i ostatních. Toť čtenáři nepochopili. Mě se kniha líbila a hned jsem si koupila autorovo další knihu Veronika se rozhodla zemřít. Tak jsem na ní zvědavá.
Scotfi   [15.04.2007]
Veronika se rozhodla zemřít je skvělá kniha, popravdě se mi líbila možná ještě více než Alchymista, byť je těžké to srovnávat.
bertoslaf   [15.12.2006]
Ale vzdit jde o to....aby si tam kazdy nasel tu svou CESTU
Michala   [06.08.2006]
Instantní román
Alchymista: román pro všechny. Od všeho trochu a pro každého trochu. Dobro hledá větší dobro, láska nachází dokonalejší lásku, člověk může dosáhnout všeho, pokud o to opravdu v srdci usiluje; nejvzácnější poklady jsou skryty v těch nejprostších věcech a jen moudří si to uvědomují.
Alchymista: instantní polívka. Uvařena kdesi jinde z mnoha lépe či hůře poznatelných surovin, vysušená, zapakovaná do barevného sáčku. Zalít horkou vodou, rozmíchat a číst. Hladí, nasytí, neurazí a vzbudí ve čtenáři dojem, že má konečně jasno.
Díky, nemám chuť.
anonym   [06.08.2006]
Souhlas. Snažil jsem se to přečíst. Má to pár stránek a nejsou ani moc popsaný, ale nešlo to. Přesně jako s instatní polívkou bez chuti, tu taky jim jenom když domácí nejni.:)
Kačka   [21.01.2007]
Ha:)
V tom případě miluju instantní polévky! Nejenže mě tato kniha zahřála u srdce, ale i pohladila duši.
Pepa   [30.03.2007]
Brilantní analýza
Janamarie   [01.08.2006]
Skvělá kniha...
... skvělá pohádka, skvělý příběh! Jako život sám...
JK   [01.06.2008]
..No nevim,jstl jde cela kniha srovavat se zivotem samym.. ale co se tyce neustaleho poznavani,tak ano..
Skurf   [01.08.2006]
lepsi knihu jsem necetl a myslim ze uz ani cist nebudu......
anonym   [17.12.2006]
Malý princ a všechny Exupéryho knížky strčí celého Coelha do kapsy.
M.K.   [17.12.2006]
Avšak nejen Exupérym živ jest člověk....
bertoslaf   [21.12.2005]
Jinak výborná kniha!!
bertoslaf   [21.12.2005]
Myslím si,že autorka asi nikdy opravdovou recenzi neviděla.Pardon ale je to tak!!
Skýťa   [10.11.2005]
Recenze ???
Co má společného tento článek s recenzí? Vždyť je to reklama !!? Ta kniha je neskutečně dobrá, ale toto není recenze. Nezlobte se na mě...
Josef   [14.11.2005]
pokud má jít opravdu o recenzi, pak souhlasím s první reakcí. Pripomíná mi to zápisky z ctenářských denníků, které jsme si vedli ve škole. Tam bych za to asi dostal 1, v tomto případě je to tak na 4. Josef.

Bookmark and Share
Knihovnice.cz je na sociálce... ne na úřadu, ale na sociálních sítích. Přidejte se k nám na Facebooku a Twitteru.

Facebook Knihovnice.cz Twitter Knihovnice.cz
Chcete zde
inzerovat?
Napište si o ceník
na adresu
Aktuálně Vám nabízíme
1064 recenzí
  (1007 ohodnocených)
1091 knih
  (957 ohodnocených)
a celkem 30462 čtenářských hodnocení
články pro RSS
Přidej na Seznam

PageRank ukazatel
R e k l a m a