Diskuze k recenzi: Mareš, Jaroslav - Kurupira - zlověstné tajemství

Více informací k této knize najdete v detailu
Recenzi této knihy najdete zde
Teri   [29.05.2009]
skvělé!!!
na knížku od Jaroslava Mareše jsem narazila náodou a úplně mě uchvátila, je až neuvěřitelné že by mohlo něco takového existovat, nádhera!!!!
Roman   [16.12.2006]
Jedu tam
Ať tak, či tak, kniha mě popíchla. Jedu tam a uvidí se.
pedro   [09.06.2006]
Recenze se mi vyloženě líbí, ale vrtá mi v hlavě, že vzhledem k víceméně kladnému textovému hodnocení dáváš "jen" 60%.
Domnívám se, že jde o stejného J.Mareše, od kterého jsem kdysi četl cestopis "V tropech tří světadílů" (název bez záruky, už je to dávno). A to bylo docela čtivě napsáno, jinak bych na to určitě zampomněl.
J.Kopeček   [09.06.2006]
Jeden a tentýž Mareš
On toho napsal spoustu: Záhadu dinosaurů, Detektivem v říši zvířat, Tyrkysovou karavanu (to vyšlo na modrém papíře), Yettiho a možná i desítky dalších.
Nízké hodnocení jsem tomu dal hlavně kvůli té třetí části. V podstatě se mi nelíbil ten nával ufologie. Přišlo mi, že:
1) závěr dopisoval horkou jehlou, když se objevila možnost vydat nekrácené texty o Kurupiře.
2) to nemá lehkost záhadologických knih jako byl Yetti a ta o tajemných zvířatech. Přijde mi, že dnes, už se záhadologické knihy nedají psát stalem: Tam byli ufomnni, ja jsem je viděl.
3) strašně účelově upspořádal zdroje, říká jen co se mu hodí. Já vím, že takhle se to dělá, ale tady je to moc. O té oblasti existují desítky článků, navíc je to zapádě provařené záhadologické téma - o démonovi Curupirovi je dokonce film.
Vyhledal jsem si publikace Fewcotta (to je ten, co měl dodat údaje Doylovi) z té doby a o pohraničí Venezuely nic nenašel. On proslul jako vedoucí rozhraničovací komise v Matto Grossu, ale jeho expedice do Venezuely byly spojovány s městy v džungli a odborná veřejnost jej měla, řekněme, za podivína.
Nenašel jsem na internetu Waiky, taková ani podobně znějící skupina Janomamů není. Nedíval jsem se ale do knížky Ettore Biocca: Sama mezi Indiány.
Takže tak, než se do toho zamotám. Čtení je to jinak příjemné, v první části trochu nostalgické, ale to snad bylo z recenze vidět. Já jsem strávil dva dny dohledáváním pramenů, takže jsem měl při hodnocení pocit, že mě vodil za nos.


Jednak provádí selektivní výběr, co zmínit
pedro   [09.06.2006]
Dík za odpověď, i to umístění odvolávek v recenzi se mi moc líbí.
Vlastně je to dobrá knížka, když vyprovokuje čtenáře k hledání, třeba na internetu. To "beru" za klad i u knížek našeho záhadologa A.Vašíčka. Nemusím souhlasit, ale popíchne mě to k tomu, abych se postrčil někam dál.
pedro   [29.06.2006]
Měl jsi pravdu, těch 60% sedí.
krush   [31.10.2009]
Waikové že neexistují???
Doporučuji zadat do Googlu heslo Yanomama Waika a uvidíte, jak se mýlíte :O)).
Abe   [03.09.2011]
Waikové
Waikové skutečně existují, o tuhle oblast světa mezi Venezuelou a Brazílií se už dlouho zajímám. Dokonce jsem před lety byl na Roraimě, nejvyšší stolové hoře. Právě že si nečetl knížky, které uvádí p. Mareš jako zdroj. E. Biocca a ještě jedna, teď si nevzpomenu na autora.
myšikrysa   [13.09.2016]
Waikové
Waikové určitě existují a opravdu sídlí v té oblasti. Zmiňuje se o nich Z. Veselovský (zoolog, dřívější ředitel ZOO Praha) v knize K pramenům Orinoka, která je hlavně o fauně Amazonie.

Ale Mareš je podle mě rozhodně zmaten nebo mystifikuje úmyslně, protože podle cestovatelských webů tam žádný bordel v mapách není a do té oblasti se vstupovat může.
petr   [08.06.2006]
Kurupira
Zrovna knihu čtu, jsem kousek před koncem. I když některé momenty jsou popsány snad trochu víc naturalisticky, možná i surrealisticky, dají laikovi nástin situace a stavu věcí v divočině Amazonie, jak ze strany indiánů tak i civilizados. Obě části, zážitky pana Mareše i převyprávění cizího příběhu, mají spád, dobře se čtou.
Marek   [03.11.2006]
Takže si všichni myslíte, že p. Mareš to psal stylem jako např. dr. Souček, který stíral rozdíly mezi fikcí a realitou ?
J.Kopeček   [13.11.2006]
Svým způsobem ano
První část je cestopis, patně velmi reálný, druhá část je dobrodružná novela a třetí je záhadologická esej, o jejíž podstatě jsem psal v recenzi i komentářích. Vlastně se tedy nejedná o prolínání reality a fikce na úrovni stránek, ale spíše až celé knihy.
Peter Stevan   [24.12.2007]
A co takhle se zeptat
Vaše recenze mě docela zaujala. Jen mi tam chybí maličkost. I já jsem se začal zabývat věcmi, které J. Mareš na konci knihy popisuje. Vzhledem k tomu, že jsem v J. Americe pobýval, jsem učinil prosté. Napsal jsem několik dopisů s žádostmi o povolení vstupu na uvedené území. Jak brazilské, tak venezuelské straně. Situace je přesně taková, jak jí p. Mareš popisuje. Striktní odmítnutí a upozornění, že vstup nelze v žádném případě povolit. S tím rozdílem, že už nejde o ochranu etnika Yanomamu, ale o ryze strategické důvody. Požádal jsem o pomoc naše ministerstvo zahraničí. Jaká asi bude odpověď? Zatím čekám.
J.Kopeček   [25.12.2007]
Striktní odmítnutí
je často rituální for´mulí mající ukázat velikost majestátu. Striktního odmítnutí se Vám dostane, když úřadu v Česku předložíte žádost o postavení vlastní kůlny na vlastním pozemku. Na vlastní oči jsem četl, že pozemní hranice mezi Myanmarem a Thajskem je pro cizince neprůchodná, ještě na ambasádě v Bangkoku mi to potvrdili a v Nyaung Shwe už se mi za to smáli a most pozemní hranici jsem zcela legálně přešel... Na internetu naleznete, že v oblasti pobývalo nemálo návštěvníků, prostě nemáte ty správné kontakty.
mc   [11.01.2008]
nepude to
kašlou na to, jak řekl 1 český důstojník letectva k u.s.o. (ufo)-nás (čechy) to nemusí zajímat, my jsme malí pány.asi vám česká ambasáda ani ministerstvo nepomůže, ale přál bych vám to. stejně je ta hora dost krutý a nebezpečná. a kdo vví jak skončil plukovník fawcet.....
Ondřej   [04.12.2011]
Kurupira
Zdravím Vás,,našel jsem vaší reakci na jedné s Diskuzí,,je na Vás nějaký kontakt?

Poula Ondřej
simča   [14.02.2007]
nazdar všichni
je mi 15 ale hodně se o kurupiru zajímám,ještě jsem tu knihu nečetla a podle vašich reakcí nevím jestli tím mám ztrácet čas.jen bych se o tom chtěla dozvědět víc ,ale nevím jak.......můžete mi ňák poradit?
J.Kopeček   [14.02.2007]
Čau!
Tato kniha obsahuje všechny Marešovy starší práce o Kurupiře. Nevím, jestli o ní psal v češtině někdo jiný.
O Janomamech by mělo být hodně v knize: Ettore Biocca: Sama mezi Indiány, Nic dalšího neznám. Pokud Tě zajímají záhadologické spekulace a jak se ke Kurupiře cestovalo v 70. a 90. letech, tak doporučuji, alespoň do té doby, než Ti někdo doporučí něco lepšího.
001   [14.02.2007]
rozhovor mimo jiné o Kurupiře
http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/_audio/00367935.mp3
Alena   [17.02.2007]
Rozhovor
Paráda! Díky! Zase by mi něco zajímavého uniklo...
eli   [20.07.2011]
skvele
nahodou se mi dostala do ruky kniha od J.Marese Smrt ve sloni trave,, mooooc pekne,velmi ctive.Zmenilo mi to pohled na divoka zvirata,tak celkove na Afriku.Tesim se na dalsi knihu.

Bookmark and Share
Knihovnice.cz je na sociálce... ne na úřadu, ale na sociálních sítích. Přidejte se k nám na Facebooku a Twitteru.

Facebook Knihovnice.cz Twitter Knihovnice.cz
Chcete zde
inzerovat?
Napište si o ceník
na adresu
Aktuálně Vám nabízíme
1064 recenzí
  (1012 ohodnocených)
1091 knih
  (963 ohodnocených)
a celkem 31078 čtenářských hodnocení
články pro RSS
Přidej na Seznam

PageRank ukazatel
R e k l a m a
Zde může být Vaše reklama. Kontakt: reklama@knihovnice.cz
R e k l a m a
Starší kusy
(1) Bílý kůň ve znaku
(2) Sto roků samoty
Sto roků samoty popisuje historii šesti generací rodu Buendíů z fiktivního města Macondo, jehož předlohou se stalo spisovatelovo rodné kolumbijské město Aracataca. Celý příběh je plný ...
(3) Predátoři
Knihovnice.cz podporuje
Rosteme s knihou
Vydavatelství audio knih
Celé Česko čte dětem
Spřátelené weby
© 2004-2020 Alžběta Červená, Radek Červený, Václav Čermák. Všechna práva vyhrazena.
Publikování nebo šíření obsahu Knihovnice.cz je bez našeho výslovného souhlasu zakázáno.


TOPlist
Knižní startér - dejte šanci talentovaným autorům a zajímavým projektům