Diskuze k recenzi: Murakami, Haruki - Kafka na pobřeží

[ Koupit knihu ]

Více informací k této knize najdete v detailu
Recenzi této knihy najdete zde
Denis   [15.05.2012]
Návrat ke čtení příběhů...
...mi přineslo nadšení právě z Harukiho "Kafky na pobřeží". Poslední léta jsem již četl pouze odbornou tech. literaturu a mimo ni jsem se dostal maximálně k cestopisům. Předloni mi kamarád půjčil "Kafku". Díval jsem se na ni s nedůvěrou, ale zkusil jsem si s ní odpočinout od pracovní četby. Ze začátku jsem měl pocit, že to bude jen "přihlouplá krimi road story mírně úchylného pisálka", ale když jsem se začetl a "napojil"... Musím říci, že ke knihám klasiků staré literatury jsem začal přikupovat konečně také něco od žijícího autora. Ano, pokud se čte kniha pouze mechanicky, pak takovému čtenáři vyzní banálě, ploše a v mnoha částech nesrozumitelně. Ovšem pokud ji čte "aktivně"... Přijme, že život se skládá z obyčejných drobečků, běžný myšlením nevysvětlitelných věcí (mystiky), alespoň na chvíli zapomene na "anglosasské" chápání světa a "přidá se" k jednotlivým hrdinům na jejich cestě, pak v této knize najde mnoho otázek a na každou z nich vícero možných odpovědí. Uvědomí si, že zdánlivě nesouvisející spolu může souviset napříč vzdálenostem, napříč časem... To mně osobně naprosto učarovalo. Už jsem dočetl i Norské dřevo, Hard Boiled, Sputnik má láska, ale "Kafka" je pro mne nej. Omlouvám se za češtinu, není mou silnou stránkou. Ale číst ještě zvládám. :o)
David   [13.03.2011]
Postavy
..dočteno a musím říct, že mě ta kniha oslovila. Oceňuji povedeně "ploché" stylizování postav, které dle mého názoru velmi dobře korespondují s charkterem postav. I když jsem na dost svých otázek nedostal odpověď, doporučuji.
Yoker   [17.01.2011]
Je to únavný a rozplizlý nesmysl.
100 stran mi úplně stačilo. Když už něco japonského v duchu "Kafky", tak Písečnou ženu od Kóbó Abeho. Ta za přečetní opravdu stojí.
Denis   [15.05.2012]
Písečná žena - japonský duch ?
Každý vnímá jinak. Tedy chápu, že ne každému se Kafka zalíbí. Ovšem "Písečná žena" jako příklad japonské literatury v duchu "Kafky"? Asi si ji budu muset přečíst ještě vícekrát. Na mne působila naopak vcelku průměrně. Zaměnit pár japonských jmen a poznámek o japonské společnosti za reálie z jiné oblasti světa, nespojil bych si to s japonskou kulturně společenskou identitou ani náhodou.
Sharon   [11.03.2009]
Haruki Murakami
Kafka na pobřeží je moc dobrá knížka, ale nejkrásnější je Murakamiho Norské dřevo, opravdu skvostné!
Zuzka   [15.03.2009]
Moje slova. Norské dřevo je skvostná knížka, Kafka na pobřeží mě už tak
nenadchla, i když se mi líbila. Zatím jsem víc Murakamiho knížek nečetla.
Piccaninny   [20.07.2007]
Postavy
Na mě postavy a příběh naopak působily geniálně propracovaným dojmem. Rozumím sice výše zmiňovanému označení "ploché" či "banální"; osobně bych ale tento pocit zhmotnil jako "příběh a postavy z fragmentů". Jednotlivé střepy rozmístěny tak, že v celku, z určitého úhlu pohledu, tvoří mozaiku, která vytváří detailní i celistvý obraz.
Martin   [13.07.2007]
Já to zrovna čtu. Jsem asi v půlce a mam takový rozpačitý dojem. V jednu chvíli mi to přijde úžasný a za chvíli zase banální. Hodně mi to atmosférou připomíná Sofiin svět (obsah je ovšem jiný). Postavy jsou poněkud ploché, což je ale zřejmě záměr a některé události nejsou a asi nebudou vysvětleny, což je zřejmě taky záměr. Tomu zjevně odpovídá i jednodušší jazyk (v zatím větší části knihy). No uvidim, jak se to vyvine. Myslím, že to v horkém víkendu dočtu. Na každý pád to ovšem nebude zbytečně přečtená kniha. Aspoň doufám.
Tomáš Fojtík   [13.07.2007]
Nesouhlasím
Tak se musím přiznat, že slovo banální mě nenapadlo, ani při četbě a ani teď, když jsem se snažil přijít na to, co by mohlo být na této knížce banálního... Možná jsem něco přehlédl - mohl byste mi prosím dát příklad situace, která se vám banální zdála? A o tom, zda jsou postavy ploché - nechci prozrazovat jejich psychologii, protože to je jedna z nejzajímavějších věcí na knize, ale mohl byste mi prosím na zhora uvedený mail napsat, co je na nich plochého? Možná jsem opět něco přehlédl...
anonym   [13.07.2007]
Tak se nerozčilujte.:) Jde jen o názor na knihu. Vlastně jde o většinu dialogů jednajících postav a popis do nejmenších podrobností, co dělají. Např. jak cvičí,co, kolik sérií a tak. A ty rozhovory, no asi je to záměr. Jako že za všednodenností se dá najít krása. Ale musím pochválit ty filosofující vsuvky, že nejsou tak prvoplánově didaktické, jako je má např. Kundera. A plochost postav je neoddiskutovatelná. Ono to zjevně souvisí s tím zmiňovaným Oidipem . Pan Ošimo je kladný moudrý rádce. Bez vývoje. Paní Saeki je nedotknutelná čistá postava - nedosažitelný vzor. Bez vnitřního vývoje. Dokonce to vypadá, že taková byla od dětství. Kafka je na svůj věk přemoudřelý. V zásadě by měl vstřebávat myšlenky pana Ošimo, ale jestli se tak děje, tak se to děje skrytě, neb mi přijde, že na všechno přišel sám už před tím a Ošimo jen potvrzuje. I když to je možná i smysl. Přemýšlím do jaké míry se dvojice Ošimo - Kafka má zrcadlit ve dvojici Hošino - Nakata. A taky přemýšlím do jaké míry je Ošimo Teiresias a Saeki Jókaste. Ale jak říkam, jsem na straně 320 a začalo se to zamotávat. A taky slova "banální" a "plochá" nemusí být vždy urážkou. Někdy jsou nutností, aby vyniklo něco skrytého. Promiňte, že nepíšu mail. Mam pomalý spojení a dlouho mi to nabíhá.:) Ale můžete na můj odpovědět, tedy jestli chcete.
Martin   [13.07.2007]
Aha, to bych ho tam musel uvést, co.:)
Tomáš Fojtík   [14.07.2007]
Ale já jsem se přece nerozčiloval. Netvrdím totiž, že mám patent na pravdu a jen jsem chtěl slyšet, co je na té knize podle vašeho názoru plochého a banálního. Naopak - děkuju za opačný názor.
Janina   [13.07.2007]
A napadlo Vás, že v té knížce třeba ani tak moc nejde o příběh a o postavy? Já jí chápu jenom jako kostru, na kterou si každý sám může vytvořit příběh jaký chce. V té knížce je hodně věcí nevyřčených, některé příběhy končí bez vysvětlení a tak podobně. Ale to je podle mě právě tím záměrem. Tohle není literární dílo, kde jde o děj. Tohle je kniha, kde jde o přemýšlení a o fantazii.
Marcela K.   [14.07.2007]
a já už se na tu knížku moc těším...
Tomáš Fojtík   [14.07.2007]
To máš sice pravdu, ale většina čtenářů (možná po právem) od knihy očekává, že nebude mít banální obsah a postavy budou propracované a jejich psychika složité. Kafka na pobřeží je hodně jiná kniha, v mnoha ohledech, ale přece nejvíc jiná je v tom, že význam určitých prvků (vztahů postav, děje) si může - musí čtenář domýšlet. A knížku vlastně přečíst a pochopit po svém. Takže Martinovi se zdá, že postavy jsou ploché. Jenže ony jsou ploché v tom, co se o nich ví a já si troufám říct (přestože neznám autorův záměr), že jejich psychologii si má člověk domyslet sám. Saeki je podle něj nedosažitelný ideál. Pro mě to je žena, která není jednoduchá na pochopení, její život je zahalen do silného závoje, přes něj není možné vidět, kdo se za ním skrývá. Co má za sebou, co chce, proč žije tak, jak žije. ANo, na konci se k tomu dostaneme. Ale zase - je možné si to vyložit po svém - do určité míry.
Asi nejsem schopný posoudit, co ještě je plochost, nebo ne a možná proto si ji nevšímám. Ale důležité je, co Martin psal - že to ne vždy musí být na škodu - pokud to v Kafkovi opravdu místy je ploché a banální, pak to na škodu knize rozhodně nebylo.
Martin   [15.07.2007]
Tak jsem to dneska dočetl. A dobrý. Na závěr to mě trochu působilo jako Sci Fi. Pro čtenáře odkojeného realismem a bildungsrománem, jako já :), je to teda trochu zvláštní poetika, ale musím uznat, že strhující. Asi není podstatný jestli byla Saeki Kafkova matka nebo ne. Ale kdo si myslí, že jo, ať udělá čárku. Osobně se si myslím, že ano, ale vycházím jen z přiznané inspirace oidipovským mýtem. Kafka Oidipús, mladý,pohledný a sečtělý tak, že by jistě odpověděl Sfinze na, z dnešního pohledu, relativně lehkou otázku, pronásledován věštbou na dálku zabije svého otce(kterého ovšem zná), vyspí se se Saeki, je vyhnán z Théb a v háji na Kolonu (v lesním městě) se usmíří s Líticemi. K tomu Ošima Teiresias, který byl po část svého života ženou, až na to že souložil i vaginálně. A pak je tam ten duchařskej rozměr z tradiční japonské narace. No jak říkám, dobrý. Mimochodem četli jste ještě něco z této edice Odeonu. Já jo a musím říct, že mají docela dobrej výběr zajímavých knih.
Tomáš Fojtík/   [16.07.2007]
Japonská magie v literatuře je pověstná, pamatuju, jak jsem byl (a vlastně jsem pořád) u vytržení z Rjúnosuke Akutagawy. Ale Kafka je moderní román, narozdíl od povídek jako je RAŠÓMON nebo OBRAZ. Jestli byla Saeki Kafkovo matka... :) Dělám čárku na stejné straně jako Ty. Otázka je, jestli pro to mám pádný důvod. Asi ne. Asi jen zase výtvor mé představy.
Co se týče téhle odeonovské řady, sleduju ji poměrně dlouho. I když Odeon nepatří mezi mé favority (potažmo celá Euromedia), tak tahle řada je velmi, velmi na úrovni. Kromě Harukamiho, kterého už mám kompletního mě tam zaujal Cunningham (Hodiny), kdysi dávno Jorge Amado a spousta dalších věcí, které člověk doma prostě musí mít (jak zněla má výmluva). Navíc jsem nahlédl do letošního edičního plánu a objevil jsem poklady: Další Murakami (Afterdark), Márquez (Zpráva o jednom únosu), McEwan a další. Jinak ale doporučuju k pozornosti obdobnou ediční řadu Arga - Současná světová próza - psal jsem o ní článek - kde vychází také skvosty. Sice tam není tolik zvučných jmen, ale knížky z té řady rozhodně patří k tomu lepšímu, co se u nás vydává.
Martin   [17.07.2007]
Pošli odkaz na ediční plán Odeonu, prosím.:) Ta edice se mi moc líbí. Jinak mám na Euromedia obdobný názor, ale když prachy, co vydělaj na zbylém braku, použijí na vydávání téhle edice, tak proč ne.:) Navíc není drahá. Asi nejvíc mě zaujal Michel Houellebecq Možnost ostrova. SSP znám, ale četl jsem z toho jen Gomrowiczův Kosmos. Zajímavý i když trochu příliš artificiální. Argo mi zas přijde, že někdy jim forma zvítězí nad obsahem. Hezky vydaná kniha, ale co je v ní je hrůza. Ba řekl bych, že čim výpravnější kniha, tím horší obsah. Viz Urban a jeho romány. Ze začátku dobrý ale pak. Luxusní úprava a uvnitř. No radši to nebudu řikat. Teď jsem dokonce viděl jeho knihu v nějaký dřevěný krabici, nebo co to bylo.:)
Tomáš Fojtík   [17.07.2007]
Ediční plán Odeonu na druhé pololetí...
...je třeba tady včetně některých anotací: http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=11215 A jinak co se Arga týče, mám tohle nakladatelství nejraději z několika důvodů: Za prvé - vydávají Singera. Za druhé - vydávají Fulghuma. Za třetí - SSP (včetně několika velmi zásadních knih - viz můj článek na Knihovnici). Za čtvrté - Umberto Eco: Dějiny krásy - umí dělat výpravné nádherné publikace. A to, že v poslední době sklouzávají k lehčím (ale ne špatným!) knihám - na něčem vydělávat musí - stejně jako Euromedia... Líbilo se mi taky, že Argo vydalo Da Vinciho kód v ilustrované podobě - teprve potom jsem se odhodlal si tu knížku obstarat. A ani trošku jsem nelitoval. Co se Urbana týče - můj názor na něj je docela známý a nikdy jsem se netajil, že jsem Urbana obdivoval, ale jeho poslední romány šly dolu. V té krabičce jsi viděl jeho poslední sbírku povídek a ta je vlastně docela dobrá, docela dost - viz dnešní recenze ;)
Alžběta   [18.08.2007]
Edice Světová knihovna Odeonu
Ráda bych podpořila vaši diskusi o skvostech týhle edice. Musím přiznat, že kdykoliv jsem sáhla po Světový knihovně, neprohloupila jsem. Takže -Murakami: Kafka na pobřeží, Cunnigham: Hodiny, Domov na konci světa, Kelman: Holky, Coe: Dům spánku - všechno to jsou čtivý knížky, s nezapomenutelnou atmosférou, kterým lze jen s těží něco vytknout. Četla jsem ještě Kureishi: Byli jsme si blízcí, Templetonová: Gordon, Laurensová: V náruči mužů - ne tak skvostný, ale pořád ještě vím, o čem ty knížky jsou. Což se u některých knížek dá s těží říct. Takže Světová literatura ANO!!!!! Odeon ANO ANO ANO!!! Jinak díky za upozornění na edici Současná světová próza ARGO. Když jsem to tuhle projížděla, zjistila jsem, že jsem z týhle řady četla Kaneharovou: Hadi a náušnice, mimochodem taky dobrá zběsilost :-)) Jo a k těm zběsilostem, zrovna dočítám zmiňovanou Možnost ostrova. Jojo, tahle knížka, z který na první pohled tryská cynismus, neúcta, necitelnost, syrovej sex, je už na druhý pohled plná citu, lásky....Ještě k Světový knihovně Odeonu: na letošním knižním veletrhu se prodávaly některý tituly za výbornou cenu (16 Kč,no, nekup to), u toho stojanu nás stál pěknej hlouček a všichni jsme se tam rozplívali a notovali si nad tím pokladem. Jen abych to zkrátila, táhla jsem si domů pěknej štos knížek, tašky mi praskali ve švech. Uf, koukám, že jsem se pěkně rozepsala a že to někomu bude stát za přečtení :-)) Předem dík za další dobrý tipy. Bet
Marie   [10.03.2009]
Alžbětě
Milá zlatá, je krásné že čtete. Jen mne při této Vaší opravdu bohulibé zálibě zaráží tak hluboká neznalost pravopisu. Věřte, že tyto věci rovněž patří ke kultuře. Řekla bych, že je to dokonce ten nejzákladnější základ. I když píšete hovorovou češtinou, vybraná slova by člověk měl znát už z 3. třídy ZŠ a shodu přísudku s podmětem rovněž
jiná úča   [10.03.2009]
Marii
Milá Marie, jestli Vám Alžbětin příspěvek po roce a půl stál za známkování z pravopisu, poopravte, prosím, i svůj příspěvek: věta vedlejší podmětná (že čtete) má být od své řídící hlavní věty (Je krásné) oddělena čárkou. A toto mé psaníčko berte s rezervou: nechci jím kritizovat ani Vás, ani Váš pravopis, ale jen Váš přehnaně káravý hlas :-)
S veselým pozdravem - Úča

Bookmark and Share
Knihovnice.cz je na sociálce... ne na úřadu, ale na sociálních sítích. Přidejte se k nám na Facebooku a Twitteru.

Facebook Knihovnice.cz Twitter Knihovnice.cz
Chcete zde
inzerovat?
Napište si o ceník
na adresu
Aktuálně Vám nabízíme
1064 recenzí
  (1012 ohodnocených)
1091 knih
  (963 ohodnocených)
a celkem 31076 čtenářských hodnocení
články pro RSS
Přidej na Seznam

PageRank ukazatel
R e k l a m a
Zde může být Vaše reklama. Kontakt: reklama@knihovnice.cz
R e k l a m a
Starší kusy
(1) Vládci strachu
(2) Encyklopedie mystiky III.
(3) Povídání o pejskovi a kočičce
Knížka je určena pro děti od 4 let, je v pevné vazbě, má 118 stránek, obsahuje deset pohádek o pejskovi a kočičce, je ilustrovaná. V závěru knihy je samostatná kapitola Slovo k dospělým čtenářům, ...
Knihovnice.cz podporuje
Rosteme s knihou
Vydavatelství audio knih
Celé Česko čte dětem
Spřátelené weby
© 2004-2020 Alžběta Červená, Radek Červený, Václav Čermák. Všechna práva vyhrazena.
Publikování nebo šíření obsahu Knihovnice.cz je bez našeho výslovného souhlasu zakázáno.


TOPlist
Knižní startér - dejte šanci talentovaným autorům a zajímavým projektům