Diskuze k recenzi: Toole, John Kennedy - Spolčení hlupců

Více informací k této knize najdete v detailu
Recenzi této knihy najdete zde
Jméno:
Email:
Nadpis:
Text:
Odeslat
Pavel   [18.01.2015]
doporučuji si knihu přečíst ještě jednou
Poprvé jsem měl ty samé pocity, co recenzent, Ignácius byl pro mě naprostý lůzr a dojem, který ve mě kniha zanechala, by se dal nazvat jako znechucení nad zoufalstvím, které celou knihou prostupovalo.
Jenomže jsem si na Spolčení hlupců sem tam vzpomněl a po letech jsem mu dal znovu šanci a knihu jsem si přečetl znovu - a najednou mě velmi bavila a dnes musím říct, že se jedná o opravdu povedené dílo.
Nevím, jestli si zaslouží ten kult, který se kolem ní zjevil, ale já si k ní nakonec cestu našel a jsem za to rád.
Veselin Nermut   [09.08.2012]
Tato kniha by měla být v naší republice zakázána
Zrcadlo které nastavuje je nepředstavitelně kruté. Denně se o tom přesvědčuji. Semknutost hlupců je neochvějná, a netřeba jim géniů.
ajinka   [10.04.2010]
Úžasná kniha...
Kniha se mi dostala do ruky coby pacientovi, ležícímu po úrazu a operaci v nemocnici, tedy v situaci poněkud depresivní...ale od první stránky jsem autorovu místy jemnému, jindy zas trošinku hrubozrnnějšímu líčení životních etap Ignacia J. Reillyho, zcela propadla!! Je prostě úžasné, jak barvitě, plasticky a životně dokáže vylíčit ty různorodé, často velmi nelíbivé a negativní postavy a postavičky, které se mihnou, či projdou životem Ignacia a nějakou zamotanou shodou okolností figurují pak v jeho životních etapách...ta skvělá přirovnání (auto, kterým s matkou nechtěně zbořili podpěru balkónu, strnulo na místě jako "kamenovaný mučedník" a pod.), popisy-třeba Ignaciova uniforma párkaře v pirátském rázu, s plastikovou mini šavličkou a zlatým kruhem v uchu, pirátském šátku uvázaném na khaki ušance a jeho obří váha k tomu, situace-úchvatné vyzdobení kanceláře továrny na kalhoty, dopis obchodnímu partnerovi jeho zaměstnavatele, začínající "Vážený mongoloide, pane Abelmane..."a pak scéna s vedením dělnické vzpoury v téže továrně, věčný a všudypřítomný problém Ignaciovy "záklopky"...a mnoho a mnoho dalšího...prostě ne každá kniha se musí zalíbit všem, je to jako s lidmi a věcmi-pokud bychom měli na všechno názor totožný, chyběla by nám už jen uniforma...a proto, ještě jednou, už dlouho jsem nebyla nějakou knihou tak vtažena do děje, znovu říkám, je úžasná a lituji jen, že autor nemohl napsat takových děl víc, moc ráda bych si je přečetla...
Jindřich   [25.05.2009]
Ignácius žije v Čechách !!!
Před časem jsem hledal na síti jeden biblický citát a jeden z prvních odkazů mne nasměroval na web: www.henryklahola.nazory.cz
Listoval jsem tímhle prazvláštním webem, a když jsem v jeho životopise nalezl vyprávění o cestě autobusem, okamžitě mi vyskočila vzpomínka na Ignáciovu výpravu autobusem Greyhound do Srdce temnoty. Později jsem i v celém jeho vlastním životopise psaném v er-formě, kde každá zmínka o něm (a to je v každé větě) je doprvázena jeho čtyřmi tituly, našel spoustu styčných ploch s Ignáciem.
Zdá se, že Ignácius není žádným vyspekulovaným slepencem několika figurek, ale docela reálným typem zvláštním způsobem vyšinuté osobnosti.
Kniha je také plná různých literárních aluzí. Tak třeba ten, komu nedoklapne, že Ignácius přirovnává svoji cestu autobusem do sousedního městečka ke Conradovu románu Heart of Darkness (mmj. předloha k filmu Apocalypse Now) se tím vyprávěním asi moc nepobaví.
Ifka   [21.04.2009]
opravdu náročné čtení
naprosto souhlasím s názorem Tomáše Fojtíka...i když se na to dívám z pozice ženy...trvalo mi dlouho než jsem knihu dočetla...Ignácius je tak zvláštní hrozná smutná a snad beznadějná postavička...že je to snad opravdu že života...a to na mě dýchla deprese...
hrbol   [20.03.2009]
Zda se, ze pochopeni Spolceni opravdu vyzaduje trochu zivotni zkusenosti.
Uz jenom nazvat New Orleans malomestem hovori za vse :))
Ale pro lidi plnici svuj byt odpadky ani pro spriznece Ignacia nemusite chodit tak daleko (slysel jste nekdy o sv.Vincetu Venerovi?)

Mozna casem zjistite, ze svet Spolceni hlupcu je mnohem realnejsi nez si dnes myslite. Pokud se tak stane, muzete si blahoprat...
jiří horák   [14.03.2009]
batman
Pane Fojtíku,zkuste recenzovat spíše nějaký hezký komiks,např.Batman,ten by jste zhltl jedním dechem a netrvalo by Vám to ani tři týdny.Pokud Vám čtení této knihy činilo takové potíže,není mi jasné,proč se pletete do tak složité a zodpovědné věci,jako je recenze.Knihu jsem za léta četl možná 8x,je mi omluvou,že jsem průměrný člověk z fabriky.Vás za Váš článek(pro sebe) omlouvám proto,že předpokládám Váš věk tak na 17-18let,a proto je to asi v pořádku.
Nepovažuju knihu za intelektuální záležitost,čte se lehce a samozřejmě.Můj příspěvek není osobní útok,jen jste mne trochu nadzvedl.
anonym   [30.06.2008]
Spolceni hlupcu je kniha pro intelektualy
kteri maji dostatek vzdelani a sectelosti, aby vychutnali absurdnost prekombinovaneho vyjadrovani hlavniho antihrdiny, vcetne abstrakci a odkazu, jimiz tento bytostne egoisticky zmetek nezrizene plytva, a zaroven maji dostatek nadhledu a sebereflexe, aby se dokazali zasmat karikature sebe samych, kterou predstavuje prave Ignacius J. Reilly. Pokud nekdo zehra na nerealnost dialogu a situaci a za nejzajimavejsi povazuje "smutny osud slecny Trixie", tak se opravdu dost minul pri vyberu titulu. V tom pripade vrele doporucuji neco z raneho obdobi realneho socialismu, napr. Anna proletarka :-P :-D
Béda   [15.11.2010]
Jen doplnění
Celá tato pseudorecenze, je jenom směs naprosto nepochopitelných blábolů. Např. „Švejk, byť to podle mě není kdovíjak dobrá kniha, je satirou velice dobrou“ či „No, moje doporučení v této recenzi je: nedejte na žádnou recenzi“. Ostatní velmi pregnantně popsal anonym.
Petr   [26.08.2007]
Reakce
Mylý Fojtíkové a jimi podobní. Pokud bojujete s tak vynikajícím dílem jako je tato kniha, kupte si Čtyřlístek, neznám lépe čtivější knihu. A tvrzení, které občas slyším, že toto dílo pro vysokoškolsky vzdělané, je naprosto nesmyslná. Znám plno jedinců, kteří mají základní vzdělání a přečetli toho více jak my všichni dohromady. Já osobně jsem Spolčení Hlupců četl několikrát a rád se k této knize vracím.
Tomáš Fojtík   [27.08.2007]
Já vám to neberu.
Lidí jako jste vy znám hodně. Dovolil jsem si jen projevit svůj (zdaleka ne osamocený) názor. Čtyřlístek - no a ostatně proč ne?
Petr (jiný...)   [27.08.2007]
Vážený Petře, pokud neznáte "čtivější knihu", pak je mi vás celkem líto - nicméně kvality Toola a jeho díla nepopírám, přestože není mým oblíbencem. Každopádně ani vám by Čtyřlístek neuškodil, možná by vám potom šlo psát příspěvky trochu lépe (např.: milý není vyjmenované slovo...)
Liška   [27.08.2007]
REAKCE-Spolčení hlupců
Ježišmarja co se rozčiluješ ,o co Ti jde že má někdo jiný názor než ty na tuhle knížku? Já jsem sní taky nebyla nadšená a mohu říct že mám už hodně načteno.Prostě to není ono.
Jana   [27.08.2007]
Jistě, každý je jiný...neodsuzujme. Mně se Spolčení hlupců taky nelíbilo, ale přečetla jsem knížku až do konce. Dnes už bych jí odložila dřív...
Otazník   [16.02.2007]
Je to skvělá kniha
Dokonce jsem si koupil několik výtisků, abych jeden mohl půjčovat a měl jistotu, že další budu mít doma, ale nakonec jsem přišel i o něj. Před pár dny jsem si ji ovšem koupil v antikvariátu znovu. Je to dost dobrý popis našeho světa. Už ta úvodní scéna je skvělá. Nevíme o světě v němž žijeme prakticky nic a podle toho jednáme. Každý tak jak to vidí.
Vítek   [15.02.2007]
Toole
Myslím, že ta kniha je kontroverzní, buď ji máte rádi nebo ne. Ale s kritikou bych šetřil. Toole, byl jednou z nadějí americké literatury a je škoda, že se nedočkal uznání za svého života. Přečtěte si Neónovou bibli, kterou napsal v 15-ti letech a řekněte si co jsme napsali mi v 15-ti letech...
Yupa Maley   [03.02.2007]
Tuto knihu znám již od dob jejího prvního vydání.Opravdu mohu říci,že první přečtení byl boj.(Bylo to tak veselé) Boj naštěstí vítězný.Kniha se pro naší ateistickou rodinu stala biblí.V kontextu s celým životem autora mi vyzněla velice smutně.Když se objeví genius,hlupci se semknou.
Doporučuji všem,ale to nic neznamená neb četba je můj život.
Tomáš Fojtík   [03.02.2007]
Přiznám se, že po dočtení jsem tu knížku opravdu neměl rád. No ale když o ní přemýšlím teď po nějaké době, ten názor je trošku jiný. Možná do toho půjdu ještě jednou :-)
liška   [11.02.2007]
Spolčení hlupců
No nevím snad nebudu jediná když napíši že mě ta kniha tak moc nepobavila a musela jsem se přemlouvat ať to dočtu.Možná že jsem na takové čtení nebyla naladěna.Možná přijde doba že názor změním jako čtenář Fojtík.
Marcela K.   [11.02.2007]
Nepřejde...taky mě nepobavila a nikdy se k ní vrátit ani nehodnlá,m---prostě nic moc...
Marcela   [28.11.2006]
Vždyť už jsme o téhle knížce diskutovali, možná na "Co právě čtete" a bylo to nedávno. Nechodím sem tak dlouho, asi měsíc....Já jí četla už je to dlouho, v r. 1990. Žádná novinka. Dočetla jsem jí opravdu jen silou vůle. Kniha se mi nelíbila a nemohla bych jí doporučit.
Tomáš Fojtík   [28.11.2006]
Diskutovali jsme o ní zrovna když jsem s ní bojoval. Moje pocity z té knížky jsou všelijaké, ale nemůžu jí a priori odsoudit. Už jen proto, že jsem místy našel okamžiky, kdy jsem se do ní dostával. Jenže pak přišlo další hluché a trapné místo. Myslím, že Spolčení hlupců má své čtenáře, proto jsem hodnocení dal o trochu více, než jsem měl původně v plánu (chtěl jsem dát mezi 40-50%)
Marcela   [28.11.2006]
Souhlas. Já nepíšu recenzi, jen jsem napsala svůj názor, který nikomu nevnucuji. Jen, když se mně někdo zeptá, jestli se mi tahle knížka líbila, odpovím : "Ne." Ale samozřejmě, každý ať si rozhodne sám, že? Pokud jde o filmy nebo knížky se taky rozhoduji sama.
Tomáš Fojtík   [28.11.2006]
ANi nevíte jak jsem rád, když někdo diskutuje nebo polemizuje s mými recenzemi, protože nemám patent na pravdu a rád si poslechnu jiný názor. Možná mohla být recenze, když ji čtu zpětně, více kritičtější, ale nakonec jsem rád že není.
Marcela k.   [11.02.2007]
Nebudou srazy?..myslím přátellů kl..nik, jak např....u chatu....Třeba bychom si mohli pokecat na živol...byla by to teda asi fajn sdpolečnost
anonym   [04.12.2006]
Nechápu! Já sem tuto knihu četla už tak před 4 roky poprvé a od té doby sem ji četla znovu několikrát. A to se zase mě nestává tak často. Její humor je úžasný. Smála sem se nahlas jako blázen. Nejsou snad 2 knihy stejného názvu od stejného autora?!
liška   [02.12.2006]
Spolčení hlupců.
Tak já jsem dopadla tak že jsem ji nedočetla a odložila na jindy až nebudu mít co číst.Nijak mě nenadchla ale možná přijde doba že si ji přečtu.
lada   [14.03.2009]
hmm
pokud jsi jí nedočetla poprvé, nedočteš jí nikdy. NENÍ to knížka pro "íčka".
Jen pro lidi s určitým humorem a pohledem na svět. Neberme se tak vážně!!!

Bookmark and Share
Knihovnice.cz je na sociálce... ne na úřadu, ale na sociálních sítích. Přidejte se k nám na Facebooku a Twitteru.

Facebook Knihovnice.cz Twitter Knihovnice.cz
Chcete zde
inzerovat?
Napište si o ceník
na adresu
Aktuálně Vám nabízíme
1064 recenzí
  (1007 ohodnocených)
1091 knih
  (957 ohodnocených)
a celkem 30521 čtenářských hodnocení
články pro RSS
Přidej na Seznam

PageRank ukazatel
R e k l a m a
Ó Cadhain, Máirtín - Hřbitovní hlína
Titul: Ó Cadhain, Máirtín - Hřbitovní hlína
Sleva: 35 % (ušetříte 140 Kč)
Cena: 258 Kč

Prodejte svoje knihy jiným čtenářům v online antikvariátu TrhKnih.cz
Antikvariát mezi lidmi
Zde může být Vaše reklama. Kontakt: reklama@knihovnice.cz
R e k l a m a
Starší kusy
(1) Bereme, co je
(2) Stručnější historie času
Opět nás tedy čeká fantastický náhled do světa vědy, zejména fyziky a astronomie. Začíná se vždy zlehounka, někdy i velice primitivními výklady, ale stačí chvíle nepozornosti a na další stránce už ...
(3) Pevné pouto
Knihovnice.cz podporuje
Rosteme s knihou
Vydavatelství audio knih
Celé Česko čte dětem
Spřátelené weby
© 2004-2017 Alžběta Červená, Radek Červený, Václav Čermák. Všechna práva vyhrazena.
Publikování nebo šíření obsahu Knihovnice.cz je bez našeho výslovného souhlasu zakázáno.


TOPlist
Knižní startér - dejte šanci talentovaným autorům a zajímavým projektům