Diskuze k recenzi: Trevanian - Šibumi

Více informací k této knize najdete v detailu
Recenzi této knihy najdete zde
Madietta   [13.10.2006]
Zvláštní
Asi nejsem ten správný typ čtenáře pro tuto knihu... četla jsem to kdysi v angličtině a připadalo mi, že to snad může zaujmout jen nevybouřené adolescenty, kteří při vyučování tajně sní o tom, jak to všem natřou jako James Bond a ještě přitom skolí každou ženu, na niž se podívají... hlavní postava je tak nemožně dokonalá, že jsem měla chvíli pocit, že snad čtu parodii, a nad popisy jeho sexuálních scén jsem se vysloveně třískala smíchy... nemluvě o povraždění teroristů plastovým kelímkem a podobných chuťovek...:-))) zdlouhavé pasáže o speleologii všechno jenom dorazily. Ne, asi opravdu nejsem cílový čtenář tohoto žánru.
Tomáš Fojtík   [13.10.2006]
Re:
Pravda je, že tahle kniha není pro každého (ostatně jako naprostá většina), ale dovolil bych si několik poznámek k Vašemu příspěvku:
Hlavní hrdina mi nepřipadá dokonalý ani trochu, má svou špatnou minulost i přítomnost, přesto se však s jeho pohnutkami můžu ztotožnit. Ten kdo zažil poválečné ponížení Japonska skutečně Američany moc v lásce mít nemůže. A mimochodem - jeho kritika konzumního života tohoto "národa" mi mluvila přímo z duše.
Jeho sexuální scény patří k tomu nejlepšímu z celé knihy, jsou to krásné scény, které nejsou lascivní, a přitom velmi erotické.
Vražda teroristů plastovým kelímkem - víte jistě, že když se plastový kelímek rozlomí, má velmi ostré hrany a špičky. Dokáži si představit, že se jedná o velmi nebezpečnou zbraň v rukách někoho, kdo ví co s tím má dělat.
Zdlouhavé pasáže o speleologii mi taky přišly až moc rozvleklé, ale zajisté Vám neuniklo, že tato kniha je psána podle pravidel japonské strategické hry Go. Nikdy jsem bohužel neměl příležitost jí hrát, ale z doslechu vím, že její průběh je hodně podobný tempu vyprávění knihy Šibumi. Takže proto.

Shrnuto - je to mimořádná kniha, která má k parodii rozhodně daleko. Ale jsem rád za každý jiný názor, od toho je přece diskuze.
Tomáš Fojtík   [11.09.2006]
Ufff
Teda, povím vám, nikdy jsem nebyl na žánr thrillerů, ale tohle byl nářez. On to vlastně ani není pořádný thriller, alespoň ne první dvě třetiny knížky. Rozhodně to však je jedna z nejzajímavějších knih, jaké jsem četl. Záměrně neříkám nejlepší, protože tahle knížka je asi nesrovnatelná. Mohu doporučit každému, kdo si chce přečíst něco hodně jiného!
Tomáš Fojtík   [11.09.2006]
zapoměl jsem....
...poděkovat Argu za to, že tuhle knihu do Čech přivezlo. Nejen já mám v poslední době pocit, že Argo zahraňuje kvalitu české knižní produkce a drží jí těsně nad průměrem. Děkuju za tuhle knížku.
Michala   [21.08.2006]
TomiFK
Zdravím a chci tě poprosit, jestli bys mohl být konkrétní, co se týče těch zmiňovaných chyb v textu. Téhle knížce jsem dělala odpovědnou redaktorku a při čtení závěru tvé recenze mi trochu přeběhl mráz po zádech. Zajímalo by mě, jestli jsme opravdu někde něco fatálního přehlédli; až doteď jsem byla přesvědčená, že všichni, kdo se na jejím českém vydání podíleli, od překladatele přes grafiky až po korektorku, si dali mimořádně záležet, už proto, že Šibumi je doopravdy neuvěřitelně kvalitní věc. U Arga vážně není ve zvyku korektury "podceňovat", jak píšeš. Kdybys tedy uvedl přesně, na jaké problémy jsi v textu narazil, byla bych ti vděčná, třeba se ukáže, že se můžeme poučit pro příště. Díky.
TomiFK   [27.08.2006]
Ahoj,
knihu jsem cetl pred mesicem a takhle z hlavy nevim, ale neslo o fakticke chyby. Jednalo se o chybejici pismena ve slovech a vim, ze jsem na to narazil vicekrat.
Tomáš   [28.08.2006]
Začal jsem
číst tuhle už na první pohled zajímavou knihu a první co mě napadlo bylo, že mám v ruce mimořádnou záležitost. Od první stránky zajímavé a vypadá to, že se od ní nějakou dobu neodtrhnu. Moc bych chtěl všem, kdo se na jejím českém vydání podíleli, poděkovat.
TomiFK   [28.08.2006]
Je to skutecne mimoradna kniha, doufam, ze se ji dostane jeste vetsiho uznani, protoze si ho urcite zaslouzi.

Bookmark and Share
Knihovnice.cz je na sociálce... ne na úřadu, ale na sociálních sítích. Přidejte se k nám na Facebooku a Twitteru.

Facebook Knihovnice.cz Twitter Knihovnice.cz
Chcete zde
inzerovat?
Napište si o ceník
na adresu
Aktuálně Vám nabízíme
1064 recenzí
  (1012 ohodnocených)
1091 knih
  (963 ohodnocených)
a celkem 31076 čtenářských hodnocení
články pro RSS
Přidej na Seznam

PageRank ukazatel
R e k l a m a
Zde může být Vaše reklama. Kontakt: reklama@knihovnice.cz
R e k l a m a
Starší kusy
(1) Pravé domácí
(2) Hektorova cesta aneb hledání štěstí
Hrdinou našeho příběhu je mladý a oblíbený psychiatr jménem Hektor. Žije v jisté zemi, kde se mají lidé dobře, jsou většinou spokojení a zdraví. Ale Hektor stále více zjišťuje, že i přes tyto výhody ...
(3) Malfuria - Tajemství zpívajícícho města
Knihovnice.cz podporuje
Rosteme s knihou
Vydavatelství audio knih
Celé Česko čte dětem
Spřátelené weby
© 2004-2020 Alžběta Červená, Radek Červený, Václav Čermák. Všechna práva vyhrazena.
Publikování nebo šíření obsahu Knihovnice.cz je bez našeho výslovného souhlasu zakázáno.


TOPlist
Knižní startér - dejte šanci talentovaným autorům a zajímavým projektům