string(533) "1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 15 - SELECT s.cena, s.cena_puvodni, DATE_FORMAT(s.datum_do, '%e.%c.%Y') AS datum_do, s.get_kod, k.autori, k.titul, k.nakladatelstvi, SUBSTR(k.rok_vydani, 1, 4) AS rok_vydani, ko.nahled, ko.obrazek FROM sleva AS s LEFT JOIN sleva_kniha USING(id_sleva) LEFT JOIN kniha AS k USING(id_kniha) LEFT JOIN kniha_obrazek AS ko USING(id_kniha) WHERE s.id_sleva= " Diskuze - Barberyová, Muriel - S elegancí ježka | Knihovnice.cz

Diskuze k recenzi: Barberyová, Muriel - S elegancí ježka

recenze, BoboKing, 14. ledna 2009, hodnocení recenze

Když se mne nedávno jen tak mezi řečí zeptal můj kamarád, co právě čtu, řekl jsem mu, že nějaký moderní francouzský román. Na to mi odvětil, že podle něj jsou francouzské romány takové divné. A na knihu francouzské profesorky filosofie a spisovatelky Muriel Barberyové (*1969) "S elegancí ježka" (orig. L'élégance du hérisson, 2006) se dá nahlížet jako na divnou. Ovšem "divná" také může znamenat jiná, netradiční či zajímavá. A že skutečně je zajímavá dokazuje i fakt, že se už prodala v milionech kusů, získala několik ocenění a byla přeložena do desítek jazyků, teď i do češtiny. Stejně zajímavá jako kniha je i sama autorka. Narodila se v Maroku, vystudovala ve Francii filosofii a v současnosti žije se svým manželem poblíž Kjóto v Japonsku.

Celý článek

Nově v diskuzi

  • Ikona zuzu 23.8.2012

    Hmm, jak tak čtu váš příspěvek, hodnotíte zřejmě jinou knihu! Buď jste ji nečetla, nebo vůbec nepochopila :)

  • Ikona BoboKing BoboKing 28.5.2012

    Tak to já četl obě, i Solar i S elegancí, ale obě u mne mají jedničku.

  • Ikona Kitty (ako inak :-) 27.5.2012

    Ku knihe som sa dostala až teraz (2012) a bohužiaľ som ju začala čítať tesne po vynikajúcom britskom románe Solar od Iana McEvana. Obávam sa, že tým pádom vo mne kniha S elegancí ježka vzbudila ešte vačší odpor. Je to vobec jeden z najhorších súčasných románov, ktoré som čítala, plný klišé, ťažkopádnych slovných obratov, povrchne vykreslených postáv, ktoré neprekračujú úroveň karikatúr. Absolútne prvoplánové a čiernobiele delenie sveta na pár skvelých, inteligentných a spravodlivých (ktorí ovšem napríklad kľudne čítajú listy adresované iným osobám) a zvyšok povrchného a zlého sveta, ktorý im nerozumie.
    Ak je pani domovníčka tak mimoriadne inteligentá, mala by si uvedomiť, že hlavnou vlastnosťou človeka s vysokým intelektom by mala byť pokora k ostatným.
    Jej večné skryté zosmiešňovanie inteligencie a charakteru majiteľov luxusných bytov ju však skor ukazuje ako všetečnú a totálne zakomplexovanú chuderu.
    Proste nie príliš vydarená červená knihovna, ktorá sa chce pomocou filozofických vsuviek hrať na niečo viac.
    Dávam 4-

  • Ikona zdena 24.2.2012

    právě v tom je nádhera téhle khihy.!

moje knihovnice

Přidejte se a získáte

  • Možnost zapojit se do diskuzí
  • Přehled o komentářích a reakcích na vaše příspěvky
Založte si účet

Dále chystáme:

  • Vlastní digitální čtenářský deník
  • Vstup do soutěží o zajímavé ceny
  • Slevy na knihy a výhodné nabídky
  • Možnost hodnotit knihy a autory
  • Možnost psát recenze
Knižní startér - dejte šanci talentovaným autorům a zajímavým projektům

Diskuze

  • Ikona Kitty (ako inak :-) 27.5.2012

    Ku knihe som sa dostala až teraz (2012) a bohužiaľ som ju začala čítať tesne po vynikajúcom britskom románe Solar od Iana McEvana. Obávam sa, že tým pádom vo mne kniha S elegancí ježka vzbudila ešte vačší odpor. Je to vobec jeden z najhorších súčasných románov, ktoré som čítala, plný klišé, ťažkopádnych slovných obratov, povrchne vykreslených postáv, ktoré neprekračujú úroveň karikatúr. Absolútne prvoplánové a čiernobiele delenie sveta na pár skvelých, inteligentných a spravodlivých (ktorí ovšem napríklad kľudne čítajú listy adresované iným osobám) a zvyšok povrchného a zlého sveta, ktorý im nerozumie.
    Ak je pani domovníčka tak mimoriadne inteligentá, mala by si uvedomiť, že hlavnou vlastnosťou človeka s vysokým intelektom by mala byť pokora k ostatným.
    Jej večné skryté zosmiešňovanie inteligencie a charakteru majiteľov luxusných bytov ju však skor ukazuje ako všetečnú a totálne zakomplexovanú chuderu.
    Proste nie príliš vydarená červená knihovna, ktorá sa chce pomocou filozofických vsuviek hrať na niečo viac.
    Dávam 4-

  • Ikona Gina 11.8.2011

    Přečetla jsem jí asi před dvěma měsíci a byla to druhá kniha, která mě rozbrečela.. Je to nádherné, ale musím se přeznat, že některé filosofické pasáže mě trochu nudily :(

  • Ikona bookcase 30.1.2010

    Dnes ráno jsem dočetla, nádhera. Nemohla jsem se odtrhnout.

  • Ikona Karol 28.12.2009

    je to fakt skvělá knížka, bylo tam"pár" slov, kterým jsem nerozuměla, ale jinak geniální, na konci dojemný..chystám se na tu její první - Pochoutka:-)

  • Ikona Bloncka94 24.11.2009

    OXID

    Našla jsem E-shop pro obchodování na internetu s možností stažení české verze zdarma na stránkách OXID eShop. Snadná instalace s otevřeným zdrojovým kódem http://www.oxid-eshop.cz/vlastnosti-community-edition-d305/ :)

  • Ikona Yoker 10.10.2009

    Nic moc. Hodnotim 3.

    V teto spolecnosti, ktera je v naprostem rozkladu, ale asi nemuze vzniknout neco lepsiho.

    Obe postavy, ktere maji na to, aby se aktivne ucastnily snah za lepsi, krasnejsi, lidstejsi a spravedlivejsi spolecnost, zoufale plavou ze vsech sil v zumpe, protoze hrozi, ze se v ni kazdou chvili utopi: Paloma je obklopena zvanenim a nesmyslnym chovanim spoluzaku a clenu rodiny, Renee je zalezla ve sve koji a jejimi stezejnimi ukoly je vynaseni odpadku a cisteni rohozek. To prostredi je tak hrozne, ze ony ani normalni zivot zit nemohou, a tak se obraci aspon ke kniham.

    Jak je to cele strasne a bezvychodne, dobre vystihuje napr. rozhovor na str. 235:
    ...
    Paloma: Je videt, povida mi, ze jste hodne inteligentni.
    (Jsem zmatena a nedokazu nic rict.)
    Paloma: Nasla jste si dobrou skrys.

    Misto, aby se ucastnily zivota spolecnosti, se musi se svymi myslenkami skryvat ! To uz je opravdu konec!

    • Ikona tamara 28.12.2009

      A divíte se, že se se svými myšlenkami (či vzděláním) musí skrývat?! Jedna máloletá, druhá domovnice, tedy společensky nic moc. A ono je rozdíl, zda je někdo vzdělaný, nebo "školovaný". Náhled i naší společnosti na některé lidi či profese bývá velice zjednodušen. Prostě se konstatuje, že ten a ten prostě musí být blbý - a běda, je-li tomu jinak. -Vlastní zkušenost.

      • Ikona Yoker 29.12.2009

        Nedivim se. Rikam prece, ze tahle spolecnost je strasna.

        Jste prilis mlada. Kdybyste zazila 60. leta, tohle byste nenapsala. Tehdy bylo zcela samozrejme, ze se k umeni (a v 68 i k ostatnimu) mohl vyjadrovat KDOKOLI. A tak jste si klidne mohla v Literarnich novinach (nebo jinde) precist treba takovyto dopis od ctenare:

        "Mila redakce, s vasi zapornou kritikou na sbirku basni XXX nesouhlasim. Me se libily, a vzdy kdyz jdu v 5 rano pres pole na sichtu do vapenky, tak si na ne vzpomenu, protoze mi pripominaji celou tu atmosferu, ktera tady rano panuje."

        Nikdo se nad tim nepozastavoval. Ten delnik mohl byt chyrejsi, nez vetsina soucasnych vysokoskolaku, ale take nemusel. To ale nebylo podstatne: podstatne bylo, ze se mohl vyjadrit. V normalni spolecnosti mate pravo se vyjadrit - a v demokraticke by se k vasemu nazoru melo i prihlizet. Francie ani CR nejsou normalni spolecnosti - a o demokracii uz vubec nelze hovorit.

        (Jeste mam rozepsanou odpoved u toho Viewega, ale jeste si to musim promyslet.)

  • Ikona Šárka 8.3.2009

    Skvělá kniha. Přečetla jsem ji jedním dechem. :-)

  • Ikona BoboKing BoboKing 23.2.2009

    V pátek jsem narazil teprve na prvního čtenáře, který tu knihu nedočetl.

  • Ikona ludmila 23.2.2009

    ke knize s elegancí ježka

    ještě že se knihy píší převážně pro lidi a ne pro kritiky a tak je kniha prima čtení

  • Ikona Liška 15.1.2009

    jo jo pěkné čtení i vtipné ,ale člověk aby měl u toho i slovník.