string(533) "1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 15 - SELECT s.cena, s.cena_puvodni, DATE_FORMAT(s.datum_do, '%e.%c.%Y') AS datum_do, s.get_kod, k.autori, k.titul, k.nakladatelstvi, SUBSTR(k.rok_vydani, 1, 4) AS rok_vydani, ko.nahled, ko.obrazek FROM sleva AS s LEFT JOIN sleva_kniha USING(id_sleva) LEFT JOIN kniha AS k USING(id_kniha) LEFT JOIN kniha_obrazek AS ko USING(id_kniha) WHERE s.id_sleva= " Diskuze - Mareš, Jaroslav - Kurupira - zlověstné tajemství | Knihovnice.cz

Diskuze k recenzi: Mareš, Jaroslav - Kurupira - zlověstné tajemství

recenze, Jaromír Kopeček, 23. května 2006, hodnocení recenze

Kurupira - démonická stolová hora v srdci amazonských pralesů se vine dílem krále českých záhadologů a dobrodruhů Jaroslava Mareše téměř jako zlatá nit. Nejnovější kniha poprvé shrnuje kompletní autorovy texty k tomuto tématu, z nichž měl možnost ochutnat již v Hledání Ztraceného světa a Hrůze zvané Kurupira.

Celý článek

Nově v diskuzi

  • Ikona myšikrysa 13.9.2016

    Waikové

    Waikové určitě existují a opravdu sídlí v té oblasti. Zmiňuje se o nich Z. Veselovský (zoolog, dřívější ředitel ZOO Praha) v knize K pramenům Orinoka, která je hlavně o fauně Amazonie.

    Ale Mareš je podle mě rozhodně zmaten nebo mystifikuje úmyslně, protože podle cestovatelských webů tam žádný bordel v mapách není a do té oblasti se vstupovat může.

  • Ikona Ondřej 4.12.2011

    Kurupira

    Zdravím Vás,,našel jsem vaší reakci na jedné s Diskuzí,,je na Vás nějaký kontakt?

    Poula Ondřej

  • Ikona Abe 3.9.2011

    Waikové

    Waikové skutečně existují, o tuhle oblast světa mezi Venezuelou a Brazílií se už dlouho zajímám. Dokonce jsem před lety byl na Roraimě, nejvyšší stolové hoře. Právě že si nečetl knížky, které uvádí p. Mareš jako zdroj. E. Biocca a ještě jedna, teď si nevzpomenu na autora.

  • Ikona eli 20.7.2011

    skvele

    nahodou se mi dostala do ruky kniha od J.Marese Smrt ve sloni trave,, mooooc pekne,velmi ctive.Zmenilo mi to pohled na divoka zvirata,tak celkove na Afriku.Tesim se na dalsi knihu.

moje knihovnice

Přidejte se a získáte

  • Možnost zapojit se do diskuzí
  • Přehled o komentářích a reakcích na vaše příspěvky
Založte si účet

Dále chystáme:

  • Vlastní digitální čtenářský deník
  • Vstup do soutěží o zajímavé ceny
  • Slevy na knihy a výhodné nabídky
  • Možnost hodnotit knihy a autory
  • Možnost psát recenze
Knižní startér - dejte šanci talentovaným autorům a zajímavým projektům

Diskuze

  • Ikona Teri 29.5.2009

    skvělé!!!

    na knížku od Jaroslava Mareše jsem narazila náodou a úplně mě uchvátila, je až neuvěřitelné že by mohlo něco takového existovat, nádhera!!!!

  • Ikona Roman 16.12.2006

    Jedu tam

    Ať tak, či tak, kniha mě popíchla. Jedu tam a uvidí se.

  • Ikona pedro 9.6.2006

    Recenze se mi vyloženě líbí, ale vrtá mi v hlavě, že vzhledem k víceméně kladnému textovému hodnocení dáváš "jen" 60%.
    Domnívám se, že jde o stejného J.Mareše, od kterého jsem kdysi četl cestopis "V tropech tří světadílů" (název bez záruky, už je to dávno). A to bylo docela čtivě napsáno, jinak bych na to určitě zampomněl.

    • Ikona j.kopeček j.kopeček 9.6.2006

      Jeden a tentýž Mareš

      On toho napsal spoustu: Záhadu dinosaurů, Detektivem v říši zvířat, Tyrkysovou karavanu (to vyšlo na modrém papíře), Yettiho a možná i desítky dalších.
      Nízké hodnocení jsem tomu dal hlavně kvůli té třetí části. V podstatě se mi nelíbil ten nával ufologie. Přišlo mi, že:
      1) závěr dopisoval horkou jehlou, když se objevila možnost vydat nekrácené texty o Kurupiře.
      2) to nemá lehkost záhadologických knih jako byl Yetti a ta o tajemných zvířatech. Přijde mi, že dnes, už se záhadologické knihy nedají psát stalem: Tam byli ufomnni, ja jsem je viděl.
      3) strašně účelově upspořádal zdroje, říká jen co se mu hodí. Já vím, že takhle se to dělá, ale tady je to moc. O té oblasti existují desítky článků, navíc je to zapádě provařené záhadologické téma - o démonovi Curupirovi je dokonce film.
      Vyhledal jsem si publikace Fewcotta (to je ten, co měl dodat údaje Doylovi) z té doby a o pohraničí Venezuely nic nenašel. On proslul jako vedoucí rozhraničovací komise v Matto Grossu, ale jeho expedice do Venezuely byly spojovány s městy v džungli a odborná veřejnost jej měla, řekněme, za podivína.
      Nenašel jsem na internetu Waiky, taková ani podobně znějící skupina Janomamů není. Nedíval jsem se ale do knížky Ettore Biocca: Sama mezi Indiány.
      Takže tak, než se do toho zamotám. Čtení je to jinak příjemné, v první části trochu nostalgické, ale to snad bylo z recenze vidět. Já jsem strávil dva dny dohledáváním pramenů, takže jsem měl při hodnocení pocit, že mě vodil za nos.


      Jednak provádí selektivní výběr, co zmínit

      • Ikona pedro 9.6.2006

        Dík za odpověď, i to umístění odvolávek v recenzi se mi moc líbí.
        Vlastně je to dobrá knížka, když vyprovokuje čtenáře k hledání, třeba na internetu. To "beru" za klad i u knížek našeho záhadologa A.Vašíčka. Nemusím souhlasit, ale popíchne mě to k tomu, abych se postrčil někam dál.

      • Ikona pedro 29.6.2006

        Měl jsi pravdu, těch 60% sedí.

      • Ikona krush 31.10.2009

        Waikové že neexistují???

        Doporučuji zadat do Googlu heslo Yanomama Waika a uvidíte, jak se mýlíte :O)).

      • Ikona Abe 3.9.2011

        Waikové

        Waikové skutečně existují, o tuhle oblast světa mezi Venezuelou a Brazílií se už dlouho zajímám. Dokonce jsem před lety byl na Roraimě, nejvyšší stolové hoře. Právě že si nečetl knížky, které uvádí p. Mareš jako zdroj. E. Biocca a ještě jedna, teď si nevzpomenu na autora.

      • Ikona myšikrysa 13.9.2016

        Waikové

        Waikové určitě existují a opravdu sídlí v té oblasti. Zmiňuje se o nich Z. Veselovský (zoolog, dřívější ředitel ZOO Praha) v knize K pramenům Orinoka, která je hlavně o fauně Amazonie.

        Ale Mareš je podle mě rozhodně zmaten nebo mystifikuje úmyslně, protože podle cestovatelských webů tam žádný bordel v mapách není a do té oblasti se vstupovat může.

  • Ikona petr 8.6.2006

    Kurupira

    Zrovna knihu čtu, jsem kousek před koncem. I když některé momenty jsou popsány snad trochu víc naturalisticky, možná i surrealisticky, dají laikovi nástin situace a stavu věcí v divočině Amazonie, jak ze strany indiánů tak i civilizados. Obě části, zážitky pana Mareše i převyprávění cizího příběhu, mají spád, dobře se čtou.

    • Ikona Marek 3.11.2006

      Takže si všichni myslíte, že p. Mareš to psal stylem jako např. dr. Souček, který stíral rozdíly mezi fikcí a realitou ?

      • Ikona j.kopeček j.kopeček 13.11.2006

        Svým způsobem ano

        První část je cestopis, patně velmi reálný, druhá část je dobrodružná novela a třetí je záhadologická esej, o jejíž podstatě jsem psal v recenzi i komentářích. Vlastně se tedy nejedná o prolínání reality a fikce na úrovni stránek, ale spíše až celé knihy.

        • Ikona Peter Stevan 24.12.2007

          A co takhle se zeptat

          Vaše recenze mě docela zaujala. Jen mi tam chybí maličkost. I já jsem se začal zabývat věcmi, které J. Mareš na konci knihy popisuje. Vzhledem k tomu, že jsem v J. Americe pobýval, jsem učinil prosté. Napsal jsem několik dopisů s žádostmi o povolení vstupu na uvedené území. Jak brazilské, tak venezuelské straně. Situace je přesně taková, jak jí p. Mareš popisuje. Striktní odmítnutí a upozornění, že vstup nelze v žádném případě povolit. S tím rozdílem, že už nejde o ochranu etnika Yanomamu, ale o ryze strategické důvody. Požádal jsem o pomoc naše ministerstvo zahraničí. Jaká asi bude odpověď? Zatím čekám.

          • Ikona j.kopeček j.kopeček 25.12.2007

            Striktní odmítnutí

            je často rituální for´mulí mající ukázat velikost majestátu. Striktního odmítnutí se Vám dostane, když úřadu v Česku předložíte žádost o postavení vlastní kůlny na vlastním pozemku. Na vlastní oči jsem četl, že pozemní hranice mezi Myanmarem a Thajskem je pro cizince neprůchodná, ještě na ambasádě v Bangkoku mi to potvrdili a v Nyaung Shwe už se mi za to smáli a most pozemní hranici jsem zcela legálně přešel... Na internetu naleznete, že v oblasti pobývalo nemálo návštěvníků, prostě nemáte ty správné kontakty.

          • Ikona mc 11.1.2008

            nepude to

            kašlou na to, jak řekl 1 český důstojník letectva k u.s.o. (ufo)-nás (čechy) to nemusí zajímat, my jsme malí pány.asi vám česká ambasáda ani ministerstvo nepomůže, ale přál bych vám to. stejně je ta hora dost krutý a nebezpečná. a kdo vví jak skončil plukovník fawcet.....

          • Ikona Ondřej 4.12.2011

            Kurupira

            Zdravím Vás,,našel jsem vaší reakci na jedné s Diskuzí,,je na Vás nějaký kontakt?

            Poula Ondřej

    • Ikona simča 14.2.2007

      nazdar všichni

      je mi 15 ale hodně se o kurupiru zajímám,ještě jsem tu knihu nečetla a podle vašich reakcí nevím jestli tím mám ztrácet čas.jen bych se o tom chtěla dozvědět víc ,ale nevím jak.......můžete mi ňák poradit?

      • Ikona j.kopeček j.kopeček 14.2.2007

        Čau!

        Tato kniha obsahuje všechny Marešovy starší práce o Kurupiře. Nevím, jestli o ní psal v češtině někdo jiný.
        O Janomamech by mělo být hodně v knize: Ettore Biocca: Sama mezi Indiány, Nic dalšího neznám. Pokud Tě zajímají záhadologické spekulace a jak se ke Kurupiře cestovalo v 70. a 90. letech, tak doporučuji, alespoň do té doby, než Ti někdo doporučí něco lepšího.

      • Ikona 001 14.2.2007

        rozhovor mimo jiné o Kurupiře

        http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/_audio/00367935.mp3